torsdag den 30. juni 2011

Ingen regn på Sjælland .... Øhhh nåååå .....

Hele ugen har jeg hver dag - op til flere gange om dagen - tjekket dmi.dk, for vejret har nu engang en stor betydning for, hvad ferieaktiviteten skal bestå i.
Jeg vidste godt, at badning i søen, efter tre forrygende lækre dage, nok ikke ville blive tilfældet i dag, men da jeg tjekkede dmi.dk sent i aftes, skulle der ikke komme regn her på Vestsjælland ....
Er dette så bare parasollen der sveder??
Og dette er så bare katten Trunte, der har benyttet bænken som tissebakke?
Lige nu er solsikkebrød/boller sat til hævning, for selv om det jo slet ikke regner på Sjælland ..... så er det vist mest indeaktiviter vi skal lave i dag ....

onsdag den 29. juni 2011

Løvstikkesalt

Som nævnt i dette indlæg har vi en stor og høj løvstikke busk, men jeg er absolut ikke vild med løvstikke. For at den ikke skulle gå til spilde lavede jeg løvstikkesalt til min datters bedste venindes mor.
Opskriften er den samme som til min ramsløssalt


Løvstikkesalt
- 250 g. løvstikke
- 5 dl. fransk middelhavssalt

Skyl løvstikken godt og hak dem groft.
Blend løvstikken og salt.
I en bradepande m. bagepapir fordeles massen.
Tørres på varmluft i en 50 grader varm ovn i ca. 2 timer.
Hver 15-20 minut vendte jeg rundt i saltet.
Resultatet blev denne lækre og smukke salt:

Venindens mor fik saltet som værtindegave i lørdags og hun blev meget glad for det :)
Jeg overvejer om jeg også skal lave løvstikkeolie til hende, for der er stadigvæk masser af løvstikke tilbage i haven.
Måske løvstikken kan blanceres og fryses i mindre portioner?

tirsdag den 28. juni 2011

Rustik hjertesalat m. ingefær/soya dressing

Egentlig smager hjertesalat ikke af meget, men navnet er så sødt .....
Lige pt. er jeg også ret træt af icebergsalat, så godt det er sæson for mange forskellige salater.

Rustik hjertesalat m. ingefær/soya dressing (4 pers.)
1 hjertesalat
1/2 squash skåret i 2-3 cm. kvarte
1/2 broccoli i mindre buketter
9 cherrytomater i både

Ingefær/soya dressing
Saften af en lime
1/2 frisk chili
1 spsk. friskrevet ingefær
2 spsk. kinesisk soya
1-2 spsk. rørsukker (eller alm. sukker)

Lav dressingen først, så den kan stå og trække lidt.
Salaten skyldes godt og deles rustikt - dvs. ved håndkraft.
Salaten og de øvrige grøntsager blandes i skål eller fad.

Jeg valgte at servere dressingen i en lille skål ved siden af salaten.
Så kan man selv dosere.
I følge opskriften skal dressingen blandes i salaten, men for det første bliver det hele brunt af soyaen (lys soya stå på indkøbssedlen), og en enkel i husstanden bryder sig ikke om frisk ingefær, så derfor smart at servere den portionsanrettet.

Inspiration: Maduniverset

mandag den 27. juni 2011

Spørger I restauranten om lov?

Hej der ude i Blogland :)
Jeg er ny i denne verden, så jeg har lige et spørgsmål vedr. når I tager billeder af f.eks. maden på restauranter.
Spørger I om lov, eller gør I det bare?
Nu er det ikke fordi jeg tit og ofte er ude og spise, men jeg har da været det nogle gange siden jeg startede denne blog, og været i tvivl om, hvordan jeg lige greb det an. 
Derfor spørger jeg jer - hvordan gør I? :)

Madplan uge 26

Mandag:           Tortellini m. hjertesalat            
Tirsdag:           Hel kylling m. edamame bønner og spidskål salat
Onsdag:           Pastagratin
Torsdag:          Pebersuppe m. friskbagt brød Blomkålsuppe
Fredag:            Italiensk squash m. ris og tomatsauce Lasagne
Lørdag:            Koteletter m. chilikartofler og sprødstegte grøntsager
Søndag:           Rugbrød og lun ret

søndag den 26. juni 2011

Andebryst m. bulgursalat

Jeg tror, jeg vil have stor gavn af et food styling kursus, samt udenadslære om hvordan man tager billeder UDEN blitz ......
Andebrystet er slet ikke fedtet, som billedet ellers antyder ...

Andebryst m. bulgursalat (4 pers.)
1 fersk andebryst 'a ca. 300 g.
4 spsk. honning 
2 spsk. soya
Olie til stegning

1 pose bulgur (350 g.)
1/2 broccoli
1/2 squash
1 rød peberfrugt
150 g. champignon
1/2 frisk rød chili
2 fed hvidløg
6 cherrytomater
1 tern grøntsagsbouillion
1 pose stir fry sauce sur/sød
Olie til stegning
Salt og peber

Soya og honning blandes godt sammen i et fad. Vend andebrystet af flere omgange, så marinaden sætter sig.
Varm olien i en pande og steg brystet med skindsiden nedad i ca. 5 min. til det er gyldent.
Vend det og steg yderligere ca. 5 min. Hæld resten af marinaden hen over og steg videre i ca. 10 min. 
Tag brystet af panden og lad det hvile lunt nogle minutter inden det skæres ud i skiver.

Kog bulguren efter anvisning m. en tern grøntsagsbouillion.
I gryde eller wok opvarmes olien og grøntsagerne tilsættes - undtagen cherrytomaterne.
De steges hurtigt gyldne, og stir fry saucen vendes der i. Lad det stå for svag varme nogle minutter, hvor efter den kogte bulgur vendes i, og til sidst cherrytomaterne.

Note: Hvis man er store kødspisere bør der være to andebryster.

Note: Alle slags grøntsager kan bruges i bulgursalaten. 

torsdag den 23. juni 2011

Små farsbrød med melon/agurk salsa


Nogle var på fangst efter de "bedste" farsbrød, så da jeg skulle tage billede, var der kun denne lille "knalling" tilbage. :(
De andre - 3 stk. - var rigtig fine og lignede virkelig små farsbrød ... :)



Små farsbrød (4 stk.)
500 g hakket oksekød 
150 g hytteost 1,5% 
1 dl madlavningsfløde 8%  
2 spsk rasp
2 fed hvidløg 
2 spsk hakkede friske basilikumblade 
Groft ramsløgssalt (anden kan naturligvis bruges)
Friskkværnet peber

Ovnbagte kartofler 
2 kg friske kartofler, skrubbede og halveret 
2 spsk. rapsolie 
Groft salt

Melon/agurk salsa
1/2 galia melon i tern
1 hel agurk i tern
5 blommetomater i tern
1 spsk. frisk rød chilipeber (uden kerner) i små strimler
Saften fra 1 lime
1 spsk. sesamolie

Farsbrød: Bland alle ingredienserne til farsen og form den til 4 små farsbrød. 
Læg farsbrødene i den ene side af en plade med bagepapir.

Vend de halve kartofler i olie og fordel dem på resten af bagepladen. 
Bag farsbrød og kartofler midt i ovnen ca. 35 min. ved 200 grader. 
Drys kartoflerne med salt ved serveringen. 

Melonsalsa: Vend forsigtigt alle ingredienserne til salsaen sammen. 
Stil den tildækket i køleskabet i mindst 15 min., men heller ikke meget længere da den væsker meget.

Inspiration arla.dk

Camilla Läckberg: Fyrmesteren

Jeg er for nærig til at købe bøger, så når interessante forfattere udkommer med en ny bog, skynder jeg mig ind på bibliotekets hjemmeside for at reservere.
Efter måneders venten blev det endelig min tur til at låne Fyrmesteren, og lige som med de øvrige bøger af Camilla Läckberg blev jeg "suget" ind i handlingen.
Især fungerer det rigtig godt med nutid og fortid.
Bogen er det syvende bind om forfatteren Erica Falck og politimanden Patrik Hedström, og inddrager hændelser fra tidligere bøger, så læs dem først, hvis du ikke allerede har gjort det. Men hvem har ikke det? :)

Om bogen:
Det siges, at de døde gæster Gråskär - en lille ø ud for Fjällbacka - for at fortælle for de levende. I folkemunde kaldes øen Gastholmen og har altid været omgærdet af dunkle rygter. Den bærer på hemmeligheder, som manden, der findes død i sin lejlighed, skudt igennem baghovedet.

Ofret hedder Mats Sverin, kommunens økonomiansvarlige. Umiddelbart er han et helt igennem venligt og vellidt menneske uden noget at skjule. Men da Tanumshede Politi begynder at kortlægge Mats´ liv, viser det sig at rumme flere mysterier.

Hvorfor forlod han Göteborg over hals og hoved for at flytte til sin barndoms Fjällbacka? Hvilken rolle har  han haft i projektet med at bygge det gamle badehotel om til en moderne spa? Og er det blot et tilfælde, at Mats´ ungdomskæreste Annie er vendt tilbage? De to har ikke haft kontakt i mange år, og nu har hun bosat sig med sin søn ved Fyret på Gråskär, som hendes slægt har beboet gennem flere generationer. Dér, hvor de døde taler.

Kilde: g.dk

onsdag den 22. juni 2011

Momo og Anastacia


Efter flere timers traven ned af Strøget i København, hvor Baresso cappuccinoen blev indtaget ved Storkespringvandet, og de dyre butikker så som Louis Vuitton lukkede lige foran næsen på mig (jeg tror min kæreste var i ledtog med vagterne!!!), gik vi ned omkring Nyhavn og ud af Esplanaden, hvor efter vi tog S-toget til Peter Bangs Vej. 
Det er ikke længe siden jeg læste: Mordet på Peter Bangs Vej af Peer Kaas. Hvis du ikke har læst den - så gør det. Den er go'.

Nå men, Momo ligger på Frederiksberg og her skulle aftensmaden - som ses på billedet - indtages.
Vi var seriøst sultne og tørstige efter den lange travetur, og måske derfor fandt jeg mig i, at Misosuppen (soyabønnesuppe med tofu, wakame og snittede grøntsager) var lunken og uden smag. Havde jeg haft lidt Gordon Ramsay i mig, havde jeg leveret suppen tilbage og bedt om en VARM suppe!
Sammen med suppen blev der serveret kolde Edamame bønner, men ikke den misodip, jeg senere læste der også skulle havde været ....

Sushien blev serveret på et stort fad (mens vi endnu spiste suppen) og det så rigtigt lækkert ud. Meningen var åbentbart, at vi skulle spise af fadet, men det kan man da seriøst ikke ....
Jeg ved ikke hvordan andre spiser sushi, men når jeg spiser det skal stykkerne vendes i soyaen tilsat wasabi, lige som jeg sjældent tager hele stykket i munden på een gang. Det "gris" havde jeg ikke lyst til at blande med de fine stykker sushi på fadet, så jeg bad om en tallerken (hvilket jeg også hørte andre kunder gøre), men burde det ikke være en selvfølge?

Sushien bestod af:
Sunset roll (japansk crabstick, flødeost, avocado, agurk og flyvefiskerogn dækket med laks) & en Momo Boat menu (26 stk.), som består af 2 Laks, 2 tun, 2 Rejer, 2 Kingfish, 2 Kanikama, 2 Inari, 8 Momo roll (avocado og dybstegt reje dækket med tun, spicy sauce, forårsløg, masago, sesam) og de smagte alle sindssygt godt. 
Mest overvældende lækkert var dog de 6 Rice paper rolls med ebi rejer (dybstegte panerede rejer, spicy sauce, salat, agurk, avocado), som jeg ikke tidligere har smagt. De fungerede på en måde som "mund-rensere", hvor den friske salat gjorde, at man godt lige kunne indtage nogle flere stykker klæbrig ris tilsat rigeligt med soya og wasabi.

Min endelige konklusion er, at jeg er glad for, at vi kun gav 234 kr. mod ellers 468 kr. idet vi havde købt via downtown.dk
Der var nogle store brister, og jeg spiser helt sikkert ikke igen på Momo.
Heldigvis findes der mange gode Sushi restauranter, så det går nok.


Næste punkt på dagsordnen var koncert med Anastacia på Rosenborg Slotsplads.
Hun er uden sammenligning den kvinde i verden der har den fedeste sang stemme, tjah i virkeligheden er hun - i mine øjne - også verdens smukkeste kvinde!
For nogle år siden var vi til Anastacia koncert i Malmø, så vi vidste, at vi ville få fuld valuta for pengene og det fik vi!!
Hun er fysisk et lille nips, men stemmen er SÅ stor og hendes energiniveau endnu højere. Hun havde os alle i sin hule hånd, så der blev sunget, grint, klappet og danset til den helt store guldmedalje.
Endnu en fantastisk koncert :)

mandag den 20. juni 2011

Pasta m. kylling og spinat

En nem og hurtig sommer ret

Pasta m. kylling og spinat (4 pers.)

750 g. pasta 
1 pakke bacon i tern 
3 kyllinge fileter 
Ca. 200 g. frisk spinat 
1/4 l. madlavningsfløde 
1 frisk chilipeber 
parmesanost

Kog pastaen efter anvisningen
Steg baconen i dyb pande eller gryde og tilsæt kyllingefileterne i tern (2-3 cm.)
Rist dem godt og tilsæt madlavningsfløden - skru ned for varmen
Pil kernerne ud af chilien, snit den i meget små stykker, og put dem i sovsen

Når pastasovsen har simret i 2-3 minutter, puttes den friske spinat i. 
Rør rundt mens spinaten svinde ind i størrelse. 
Tilsæt den kogte pasta og rør godt rundt. 

Riv evt. parmesanost over retten.

Tilbehør:
Tomater
Grønne asparges
Olivenolie


Inspiration er hentet her

fredag den 17. juni 2011

Rabarbertærte med smuldredej

Jeg er så afgjort ikke til desserter og slet ikke af den søde slags, men rabarberne i vores have skulle høstes, så jeg valgte at lave denne tærte.

Rabarbertærte med smuldredej (6 pers.)

500 g rabarber i mindre stykker 
½ spsk kartoffelmel 
1 tsk stødt kanel 
100 g flormelis (ca. 2 dl)

Smuldredej 
60 g havregryn (ca. 1½ dl) 
90 g hvedemel (ca. 1½ dl) 
3 spsk flormelis 
125 g koldt smør
Tilbehør

Cremefraiche ell. is

Bagetid: 
Ca. 25 min. ved 225°. (I min ovn skulle den dog have langt længere tid ...)

Bland rabarber, kartoffelmel, kanel og flormelis sammen og
kom det i en ovnfast 
tærteform (ca. 24 cm i diameter).

Smuldredej: Bland havregryn, mel og flormelis sammen i en skål. 

Skær smørret 
i mindre stykker og smuldr det i melblandingen. 

Fordel dejen over rabarberne og 
bag tærten midt i ovnen - til den er gylden.

Der var blandede meninger om tærten - måske især fordi rabarber nu engang har en syrlig smag.
To syntes den var meget syrlig og to mente den var hel fin.
Smag er en sjov størrelse. :)


Opskrift og billede fra arla.dk

onsdag den 15. juni 2011

Hyldeblomssaft

På vores cykeltur ud i det grønne i lørdags blev der fyldt to poser med friske hyldeblomst skærme.


Hyldeblomstsaft
(ca. 1,5 l)
30 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner
2 spsk. citronsyre
650 g. økologisk rørsukker
1 l vand

1. Ryst skærmene (så smådyr falder af), og put dem i en stor gryde el.lign. beholder med låg.
2. Skyl citronerne, og skær dem i skiver. Læg citronerne i gryden.
3. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs blandingen i kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene og læg låg på gryden.




4. Lad saften trække i køleskabet i 4 dage, si den.



Så er der koncenteret hyldeblomstsaft.
Saften bliver hældt i skoldede danskvandsflasker og puttet i fryseren.
Noget bliver også hældt i isterningsposer, så vi bare lige kan poppe en i glasset, tilsat lidt koldt vand, og vupti har vi en forfriskende drik i sommervarmen.
Jeg overvejer om jeg skal lave en portion til, så vi har til hele vinteren. :)

Opskrift fra BoligLiv

Melancholia


Jeg havde næsten glemt, at jeg for nogle uger siden var i biografen for at se Melancholia.
Jeg fik for alvor øjnene op for Trier da jeg så Dogville i biografen, der i mine øjne er den absolut suverænt bedste film, jeg nogensinde har set!
Jeg glædede mig rigtig meget til at se Melancholia. Jeg anede intet om handlingen, men billedet her over satte stor forventninger i gang.
Blev mine forventninger indfriet? Ja, hvis det skal ses ud fra Trier perspektiv.
Han forærer intet væk - man skal selv være en del af handlingen - selv analysere - selv drage konklusioner.
Man skal på en måde, være en del af hans tankegang, og selv om det kan lyde lidt skræmmende, så er det samtidig styrken. Man skal kunne forstå - til en vis grad - hans kringlede sind.
Billedsiden er hel fantastisk, og skal uanset størrelsen på ens fladskærm, opleves i biografen.




Min yndlingshelt Jack Bauer UPS Keifer Sutherland gør bestemt ikke filmen ringere, og egentlig meget rart at opleve ham ikke være forpustet ... :)

Se filmen siger jeg bare :)
Du kan eventuelt starte med at besøge http://melancholiathemovie.com/

tirsdag den 14. juni 2011

Fyldte brød m. skinke og spinat/jordbær salat


Fyldte brød m. skinke og spinat/jordbær salat
De smagte super godt disse fyldte brød, og det er vel egentlig kun fantasien der sætter grænser for, hvad man kan putte i dem.
Hvis de skal bruges til aftensmad og der er gode spisere i huset, så bør der laves dobbeltportion.

Madbrød (4 pers.)
25 g smør
1,5 dl koldt vand
1,5 dl kærnemælk
25 g gær (½ pakke)
1 tsk sukker
1 tsk fint salt
100 g rugmel (ca. 2 dl)
250 g hvedemel (ca. 4½ dl)
Smelt smøret i en gryde. Tilsæt vand og kærnemælk og varm op til det er fingervarmt.
Hæld det i en skål og rør 
gæren ud heri.
Tilsæt de øvrige ingredienser (hold ½ dl hvedemel tilbage).
Ælt godt sammen. Dæk dejen med et fugtigt rent viskestykke og lad den hæve et lunt sted I ca. 1 time.

Fyld til madbrød
1 stk rød peberfrugt i tern
100 g. champignon
1 stk løg
250 g kogt skinke i tern
1 tsk tørret oregano
Salt og peber
Revet ost

Rist peberfrugt og løg i en pande ved jævn varme og under omrøring, i ca. 3 min., eller til vandet er fordampet.
Lad peberfrugtblandingen
køle lidt af og vend skinke, oregano, salt og peber i.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 8 stykker og form dem til boller. Rul dem flade (ca. 17 cm i diameter). Læg 3 spsk fyld på halvdelen af hvert stykke dej. Fordel reven ost på fyldet.
Pensl kanten på dejstykkerne med kærnemælk og fold dem sammen
til "halvmåneformede" madbrød. Tryk kanterne sammen med en gaffel.
Fordel
madbrødene på en plade med bagepapir og pensl dem med kærnemælk.
Bag
madbrødene midt i ovnen på 200 grader I ca. 20 min.
Lad brødene køle af på en bagerist.


Salat:
Spinat
Jordbær
Galiamelon

Chili dressing:
1/2 dl. citronsaft
1 dl. olivenolie
1/2 tsk. chilipulver
Salt og peber

Inspiration er hentet fra arla.dk