mandag den 30. maj 2011

Stemningsbillede fra haven d. 30 maj

Nu hvor solen endelig skinner igen, og der derfor kan blogges fra terrassen, må jeg hellere få lavet en indlæg. I skulle jo nødig tro, at jeg er gået i frø ....
At det er en BIG TIME overspringshandling er så en anden sag .... :)


Haven netop nu
Vores to syren træer står ved passagen mellem terrasse og græsplæne,
så det er ved at være svært at komme til græsset.
De er super flotte og duften er VIDUNDERLIG.
Deprimerende at den kun dufter i ca. 14 dage :(

Forårsblomsterne trives i bedste velgående.

Saxiframa Alba er navnet på den stenbedsplante jeg har plantet i 57 rør!!!
Jeg er ikke sikker på, at den blomster ret længe, men med passe og pleje,
skulle den gerne blomstre op igen næste forår.

Så smuk lækker og indbydende, at man får lyst til at spise den ;-)

Busken til højre er røvstikke og er vel næsten 2 m. høj.
Jeg bryder mig ikke om løvstikke, så når der er tid til det,
vil jeg lave løvstikkesalt og løvstilleolie til en veninde.
Resten må kunne fryses ned, så hun kan bruge det til supper o.lign.?
Ved siden af er rabarberne - de skal snart guffes!

Jeg er giga stor rucola fan, og lagde derfor frø sidste forår/sommer.
Udbyttet var meget begrænset :(
Heldigvis glemte jeg at gøre det store ved jorden, 
så i år har vi helt afsindigt meget rucola.
Dejligt!

Alt i alt er haven vidunderlig, og mælkebøtterne er ENDELIG ved at miste pusten. De har været slemme i år :(

onsdag den 25. maj 2011

Bacon og broccolitærte


Mandagens menu stod på bacon/broccolitærte m. alt godt fra salatskuffen.
Jeg er helt stolt over, at jeg denne gang huskede at tage billede .... af tærten :)
Egentlig troede jeg, at sådan en madtærte kunne laves på forholdsvis få minutter, hvilket den sikkert også kunne, hvis jeg havde valgt at lave en "pulver-tærte", men næ nej - denne gang skulle den laves fra bunden.
Resultatet blev overraskende godt, og så er det jo langt billigere at lave bunden selv.

Bacon og broccolitærte (4 pers.)
Først laves dejen af:
100 g. koldt smør
175 g. hvedemel
1 1/2 spsk. vand
Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt vand og saml hurtigt dejen. Rul eller tryk den ud i en smurt springform (ca. 22 cm i diameter). Lad dejen gå ¾ op af formens side. 
Stil den tildækket i køleskabet i mindst ½ time. 
Forbag bunden midt i ovnen på 185 grader i ca. 15 min.

Fyld:
1/2 broccolihoved i små buketter
1 pakke bacon i tern
1 gul peberfrugt
5 æg
1 dl. mælk
200 g hytteost
1 stor tomat
Reven ost
Salt, peber og timian


Inspiration og fremgangsmåde er hentet hos Newyorkerbyheart
Kog broccoli og peberfrugt i kogende, letsaltet vand, i få minutter. Hæld dem i en sigte og lad det dryppe af. 
Steg bacon sprødt på en pande og lad det dryppe af på køkkenrulle. 
Smør et tærtefad og hæld broccoli og peberfrugt i bunden. Drys bacon over. 
Pisk æg, mælk, lidt ost, timian og hytteost sammen, krydr med salt og friskkværnet peber. 
Hæld blandingen over grønsagerne og baconen, den delte tomat trykkes lidt ned i massen, drys med lidt ekstra reven ost. 
Sættes i en 185 grader varm ovn (varmluft) og lad den stå i 25-30 minutter, til den er gennembagt.

Jeg var så spændt på, hvordan bunden var - om den bare krummede når jeg skar i den, men den var præcis som den skulle være, så en sådan tør jeg godt lave igen.

Jeg lavede en stor skål salat m.: Iceberg, grønne asparges, julienne gulerødder, grøn peber, tomater, agurk og hjemmehøstet rucola.



mandag den 23. maj 2011

Jeg er rasende!

Hvad sker der lige for blogspot?
Nu har der i uger været problemer med grafikken og det er rasende irriterende!
I protest indsætter jeg derfor slet ikke billede i dette indlæg. Hmmmfffffff.
Prøv i øvrigt at google: rasende - hold da op hvor er der mange kendte der er rasende. He he.


Og nu vil jeg bage nogle tærtebunde til aftensmaden.
Spændende - første gang jeg ikke køber dem færdige ..... :)

Madplan uge 21




M-         Mandag:           Bacon og broccolitærte m. blandet salat

-       Tirsdag:            Ovnbagt rødspætte m. sprøde grøntsager
-       Onsdag:            Pasta m. blomkålscreme og stegt chorizo
-       Torsdag:           Thai nudel suppe (aflyst i sidste uge)
-       Fredag:            Risotto (tror jeg nok)
-       Lørdag:            Kalkunbryst og fyldte kartofler m. chili
-       Søndag:           Rugbrød og lun ret

Avocado og linsesalat


Jamen så skete det da bare igen!
Jeg havde så travlt med at smage på den gode mad, at jeg glemte at tage billede.
Jeg undskylder på forhånd, for alle de andre gange jeg også kommer til at glemme det ;-)

I fredags fik vi almindelige koteletter, med råstegte kartofler og denne skønne salat:

Avocado og linsesalat (4 pers.)



2 modne avocadoer
1 bakke cherrytomater
1 dåser grønne linser
2½ spsk friskpresset citronsaft
½ tsk groft salt
friskkværnet peber
1/2 icebergsalat

Citronsauce
2 dl creme fraiche
1 knust fed hvidløg
1 spsk fintrevet citronskal
2 spsk hakket frisk persille
½ tsk groft salt


Del de to avocadoer og fjern stenene. Skræl avocadoerne og skær dem i mindre stykker. Halver tomaterne. Kog linserne efter anvisning og hæld dem til afdrypning i en sigte. Bland avocado, tomat, citronsaft, salt og peber. Vend linserne i blandingen. Stil linseblandingen tildækket i køleskabet.

Citronsauce: Bland creme fraiche sammen med de øvrige ingredienser. Stil saucen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. smag til.

Kilde: Madskribent Marianne Odg

Jeg undres til stadighed over, hvordan så få ingredienser kan få et måltid op på himmels niveau.
Citronsaucen var fantastisk, så i fremtiden husker jeg helt sikkert på, at tilføje lidt friskrevet citronskal i diverse creme fraiche dressinger. Mums!

Billede fra arla.dk

mandag den 16. maj 2011

Madplan uge 20


Mandag:  Fyldte pandekager med oksekød
Tirsdag:   Laks i spaghetti m. chili-sauce
Onsdag:  Couscous m. bacontern og masser af grøntsager
Torsdag: Thai-suppe
Fredag:  Koteletter m. avocado og linsesalat
Lørdag:  Sunset
Søndag: Rugbrød og lun ret

Oliventapanade


Min datter (10 år) elsker elsker denne oliventapanade, og laver den gerne selv :)

Oliventapanade
150 g. sorte oliven (kan også sagtens laves med grønne)
2 fed hvidløg
1 spsk. hørfrøolie
1. spsk. olivenolie
Blend alt og vupti er den skønneste tapanade klar.

søndag den 15. maj 2011

Saltede mandler


Hjemmelavede saltede mandler smager afsindigt godt!
Kan bruges som snack, til salater, til min datters madpakke ;-)

Saltede mandler
Mandler
Olivenolie
Havsalt

Smut mandlerne og vend dem i en skål med lidt olivenolie og havsalt.
Beklæd en brandepande m. bagepapir og fordel mandlerne.
Gives ca. 15 min. på 225 grader.

Heksesuppe


Det er jo helt fantastisk at hente sine ingredienser i naturen, så endnu engang gik turen til søen for at finde friske brændenælder.
Det blev til denne lækre suppe, hvor til der blev spist små kernemælksbrød med hvidløg og persille.

8-10 unge brændenælder
8 kartofler
1 stort løg
2 fed hvidløg
2 l. vand
3 grønsagsbullion
4 spsk rapsolie

Kartofler skæres i tern, løg og 
hvidløg hakkes.
Rapsolien hældes i gryden og overnævnte ingredienser svitses i ca 7-10 min.
Brændenælderne puttes i og svitser med nogle få minutter.
Tilsæt vandet, bullion og peber efter smag.
Suppen skal koge/simrer videre i 10-15 min.
Blend suppen.
Jeg syntes der manglede lidt smag, så jeg tog saften af 1/2 lime samt lidt tabasco og varmede suppen op.
Der kom kødboller i, men disse kan bestemt godt undværes.

Opskriften er her fra: vegetarkontakt.dk

Små kernemælksbrød m. hvidløg og persille


De er helt vidunderlige disse små madbrød, og er utrolig hurtige at lave.
De bliv spist til Heksesuppen.

Små kernemælksbrød (ca. 15 stk.)
50 g smør
2 dl mælk
2 dl kærnemælk
50 g gær
2 tsk groft salt
1 spsk honning
1 fed presset hvidløg
2 dl frisk, hakket persille
150 g sigtemel
400 g hvedemel (ca. 6 3/4 dl)

Pynt
sigtemel

Bagetid:
Ca. 10 min. ved 225°.

Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og tilsæt
kærnemælken. Rør gæren ud heri. 
Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt af 
hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og stil 
dejen til hævning et lunt sted ca. 1 time og 15 min. 

Tag dejen ud på et 
meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. 

Del dejen 
i 15 stykker og form dem til flade boller (ca. 10 cm i diameter). Lad dem 
efterhæve på en plade med bagepapir i ca. 15 min. 

Skær evt. et kryds i hver 
bolle og drys med sigtemel. Bag brødene midt i ovnen.


Billede og opskrift: arla. dk

lørdag den 7. maj 2011

Tundeller m. råkost


Det kan være noget af en kunst, at få spist nok fisk hver uge, og det lykkedes også meget sjældent ....
Jeg synes at frisk fisk er en alt for dyr spise :(
Tun frikadeller er hurtige og lækre samt ikke mindst billige, så de er blevet et af de faste fiske-indslag ;-)

Tundeller (4 pers.)
3 dåser tun i vand
2 spsk. citronsaft
1 spsk. havregryn
1 stort løg
2 æg
2 spsk. hvedemel
1 bdt.  persille
2 tsk. chilipulver
Salt og peber
Becel - omega 3 til stegning

Hæld vandet fra tunen og rør sammen med æg, løg, havregryn, mel, chilipulver, lidt salt og peber og citron saft.
Skyl persillen grundigt, og hak den fint. Røres i tun-farsen.
Lad farsen hvile koldt i ca. 1/2 time (Kan undlades, hvis det skal gå stærkt)
Steges i Becel ca. 6-7 min. på hver side.

Råkost:
Gulerødder
Æbler
Jumbo rosiner
Citron saft
Græskarkerner

Kartoffelbåde:
2 kg. kartofler
Hvidløg
Salt og peber
Rapsolie
Kartoflerne vaskes grundigt og skæres i både.
Olie, hvidløg, salt og peber blandes - kartoflerne vendes her i.
Bages i ovnen i ca. 40 min. i en 250 grader varm ovn.

onsdag den 4. maj 2011

Pasta med krebsehaler



Endnu en fantastisk hurtig og utrolig velsmagende ret.
Desværre glemte jeg (igen) at tage billede af maden, så dette billede er stand in :)


Pasta med krebsehaler (4 pers.):
- 750 g. pasta
- 150 g. krebsehaler
- 75 g. rejer
- 2 friske røde chilier
- 2 store fed hvidløg
- 8 store cherrytomater
- 2 1/2 dl. madlavningsfløde
Olivenolie
Salt og peber
Ruccola
Feta-tern


Kog pasta efter anvisningen.
Skær tomaterne i kvarte og skrab kernerne ud. Hak tomatkødet groft.
Hak hvidløgene groft (Er nogen i familien "bange" for hvidløg, så hak dem meget fint)
Halver chilierne - skrab kernerne ud - og skær chilierne i små tynde strimler.
Med lidt olivenolie på en pande steges chili og hvidløg kort. Hvidløgen må ikke tage farve.
Tomaterne tilsættes og steges med til de er lidt udsplattede.
Hæld madlavningsfløde ved. Tilsæt krebsehalerne og rejerne og bring det i kog.
Smag til med salt og peber.
Bland med pastaen.


Tilbehør:
Skyld rucolaen og skær det groft ud. Serveret i skål for sig selv.
Da ikke alle i huset bryder sig om rucola, blev der også serveret feta-tern i skål.
Rub og stub blev spist med stor intensitet.
Det er bestemt heller ikke sidste gang jeg bruger rucola som "krydderi" på en ret.
Den var langt bedre end purløg ....


Billedet er lånt fra arla.dk

søndag den 1. maj 2011

Madplan uge 18





Mandag:  Pasta m. krebsehaler
Tirsdag:   Kartoffelpandekage m. groft brød
Onsdag:  Tundeller m. råkost og purløgdressing
Torsdag: Heksesuppe og små kernemælksbrød m. hvidløg og persille
Fredag:  Kalvestrimler i wok m. ristet tomatsalsa
Lørdag:  Surprise
Søndag: Rugbrød og lun ret

Andet der måske bliver lavet i ugens løb:
Oliventapanade (datteren elsker det, og laver det selv)
Hjemmelavet Sweet Chili sauce
Bøgeblade et eller andet ...

Madplaner


Igennem tiderne har jeg lavet mange madplaner.
Der er ikke noget mere kedeligt, end at stå om eftermiddagen og ikke vide hvad aftensmaden skal bestå af, for så kan man hurtigt forfalde til de lette løsninger.
Jeg erkender blankt, at det tager mig pænt lang tid at få lavet madplanen om søndagen, for jeg tjekker køleskab, fryser, reklamer og opskrifter inden det endelige resultat.
Der er nogle "krav" der skal opfyldes.
- Pasta een dag
- Ris een dag
- Kartoffel een dag (dog sjældent alm. kogte - det gider jeg ikke spise)
- Supper hver torsdag (jeps også om sommeren ...)
- Rugbrød m. lun ret søndag.
- Grøntsager hver dag (siger sig selv)
- Kød er tilbehør i/til en ret
Det lyder jo enkelt nok, men det tager altså sin tid for mig. :)
Til gengæld er det lækkert varieret mad vi får, og når indkøbene er overstået mandag, er der pænt styr på den mad uge.
Skønt! :)