fredag den 22. april 2011

100 fødevarer beskytter dig fra A til Æ

ABRIKOS Fyldt med betakaroten, som kroppen skal bruge til produktionen af det kræftforebyggende A-vitamin.

ANANAS Virker cellebeskyttende i kraft af sit høje indhold af både C- og E-vitamin.

APPELSIN Meget rig på C-vitamin og andre antioxidanter, f.eks. hesperidin, der i forsøg har vist sig at kunne hæmme væksten af brystkræft-celler. Spis dagligt.

ARONIA (surbær) Meget vitaminrige. De mange polyfenoler har i forsøg vist sig at beskytte mod tyktarms- og brystkræft.

ARTISKOK Indeholder bl.a. stoffet cynarin, der beskytter leveren. Indeholder også meget B-vitamin, der styrker immunforsvaret.

ASPARGES er en god kilde til folat, betakaroten, C-vitamin og glutathion, som altsammen mindsker risikoen for kræft.
AUBERGINE Mange carotinoider (farvestoffer) og antioxidanter, der modvirker kræft. Spis bladrod og bund kogt.

AVOCADO Rig på antioxidanter, bl.a. E-vitamin, kalium, magnesium og
forlat. Har vist sig at have en vis beskyttende virkning over for prostatakræft.

BANAN Indeholder mange fibre. Beskytter mod især tarmkræft, viser studier.

BAMBUSSKUD Rige på kalcium, kalium og vitamin B. Menes at have en vis kræftbeskyttende virkning.

BLOMKÅL Rig på glucosinolater - stoffer, der kan hjælpe til at forebygge lunge-, bryst-, mave- og tyktarmskræft.

BLOMME Skallen indeholder anthocyaner - sekundære plantestoffer, som medvirker til at forebygge kræft.

BLÅBÆR En af de mest antioxidant-holdige fødevarer. Indeholder bl.a. store mængder A- og C-vitamin, kostfibre og elagsyre, der beskytter mod kræft. Spis ofte.

BROCCOLI De svovlholdige stoffer (glukosinolater) virker forebyggende især over for lungekræft. Spis et par gange om ugen.

BROMBÆR Rig på ellagsyre, der modvirker kræft. Også meget A- og C-vitamin.

BRÆNDENÆLDE Indholdet af antioxidanter gør den til et effektivt kræftbekæmpende middel. I salat og kogt.

BRØNDKARSE Højt indhold af gluccosinolat - stoffer, der fremmer aktiviteten i kræftforebyggende enzymer.

BYG Rig på fibre, som sikrer hurtig tarmpassage. Dermed mindre risiko for, at kræftfremkaldende stoffer kan sætte sig fast i tarmvæggen, mener kræftforskere.

BØNNER (grønne) Rige på jern og fibre og har en forebyggende virkning på tyktarmskræft. Spis en gang om ugen.

CASHEWNØD Indeholder virusbekæmpende zink, som hjælper kroppen med at holde udviklingen af kræftceller i skak.

CHILIPEBER Højt indhold af det virus- og kræftbekæmpende antioxidantiske betakaroten, som kroppen omsætter til A-vitamin.

CHOKOLADE Et enkelt stykke mørk chokolade om dagen kan ifølge forsøg forebygge kræft. Et amerikansk studie viser, at den mørke chokolade med stor sikkerhed hæmmer udviklingen af brystkræftceller.

CIKORIE Rigeligt med folinsyre, et vandopløseligt vitamin, som kan nedsætte risikoen for tarm- og brystkræft.

CITRON Det høje indhold af C-vitamin gør, at citroner ligger højt på listen over kræftforebyggende spiser.

ENDIVIE (julesalat) Højt indhold af betakaroten/A-vitamin, der modvirker kræft og har virusbeskyttende egenskaber.

FELDSALAT Indeholder vigtige antioxidative, kræftbeskyttende substanser

FENNIKEL Stoffel fenchon hæmmer bakterier og beskytter tarmen.

GRÆSKAR Højt indhold af karotenoider, som ifølge flere undersøgelser kan være med til at forebygge visse former for kræft - især tyktarmskræft.

GRÆSKARKERNER Mange vigtige mineraler som f.ex. selen og zink.

GRØN TE Fyldt med polyfenoler - en række kraftigt virkende antioxidantiske flavonoider, som neutraliserer frie radikaler og bidrager til at forebygge bl.a. kræft.

GULEROD er en af de bedste kilder til betakaroten, som kroppen omsætter til antioxidanten A-vitamin. Det gør cellerne mere modstandsdygtige over for virusser og bekæmper kræft.

GRANATÆBLE Polyfenolerne i granatæble har i forsøg vist sig at kunne modvirke kræft i bryster og prostata.

GRAPEFRUGT Rig på vitamin C og lycopin, et farvestof, der modvirker kræft..

GRØNKÅL Spækket med glucosinater - naturlige forbindelser, der blokerer for kræftfremkaldende stoffer. GUAVA Rig på A-vitamin , der bidrager til at at holde virusser på afstand og forebygge kræft..

HASSELNØD En håndfuld om dagen har kræftforebyggende virkning. Det er såkaldte polyfenoler og ellagsyre, som beskytter.

HAVREGRYN Rig på antioxidanter, som bidrager til at nedbryde ophobninger af kolesterol og kan hjælpe med til at forebygge tyktarmskræft..

HINDBÆR Indeholder mange kostfibre om meget C-vitamin. Modvirker kræft i munden, halsen og tyktarmen.

HIRSE Rig på fibre, der beskytter tarmen og ferulasyrer, der kan hæmme kræftfremkaldende stoffer. Spis f.eks. hirsegrød.

HVIDKÅL Indeholder C-vitamin, kalium, jern og svovlholdige stoffer (glukosinolater), der mindsker risikoen for at dø af kræft - især i lunge, mavesæk og tarmsystem. Spis gerne to-tre gange om ugen.

HVIDLØG Det har vist sig, at man minimerer risikoen for at udvikle strube-, mave- og tyktarmskræft, hvis man regelmæssigt spiser hvidløg. Virkestoffet hedder quercetin.

HYBEN 20 gange højere C-vitamin-indhold end appelsin. Styrker modstandskraften mod virusser.

HØRFRØ Rig på fibre, der gavner tarmen. Dyreforsøg tyder på, at høfrø har en vis kræftforebyggende virkning.

HØRFRØOLIE (se hørfrø).

INGEFÆR Indeholder det kræfthæmmende molekyle Curcumin.

JORDBÆR Sprængfyldt med c-vitamin og indeholder stoffet elagsyre, der modvirker kræft og er med til at nedbryde giftstoffer i cigaretrøg og forurenet luft.

KARSE Rig på bl.a. B- og C-vitamin og folinsyre, der kan mindske risikoen for brystkræft.

KEFIR Mælkesyrebakterierne menes at medvirke i kræftforebyggelsen.

KIRSEBÆR Rig på elagsyre, der blokerer for et enzym, kræftceller har brug for at udvikle sig.

KIWI Højere indhold af C-vitamin end appelsin. En effektiv immunforstærker.

KURKUMA Rodvæksten er rig på stoffet curcumin, der ser ud til at kunne modvirke kræft.

KVARK Forskere mener, det store kalcium-indhold har en kræftbeskyttende effekt. Ser også ud til at kunne binde visse skadelige stoffer i tarmen.

KÆRNEMÆLK Styrker immunsystemet, modvirker visse bakterier i tarmen og menes dermed at modvirke kræft.

KÅLRABI Indhold af glucosinolater. der stimulerer immunsystemet og modvirker infektioner. Menes også at modvirke kræft.

LAKS Fin kilde til omega-3-fedtsyrer, der bl.a. hæmmer betændelser. Spiser man ofte laks, mindskes risikoen for kræft i nyrer, bryster, prostata og mave-tarm-kanal. Det høje indhold af selen beskytter også mod kræft.

LINSER Rig på fibre og stoffer, som modvirker især tarmkræft.

MACADAMIANØD Rig på vitamin E, selen og folinsyre. Regnes for den sundeste nød (også den fedtrigeste).

MAJSKIMOLIE Rig på bl.a. C-vitamin og kostfibre.

MAKREL Rig på omega-3-fedtsyrer, der beskytter mod kræft.

MANGO Fremragende kilde til betakaroten, som er grundsubstans for det kræftbekæmpende A-vitamin. God til smoothie.

MANGOLD Bladgrøntsagen er rig på vitamin C, karotonoider (cellebeskyttende) og folinsyre, der medvirker til at forebygge brytkræft. Spis den dampet.

NELLIKE Rig på æteriske olier med antibakterielle og betændelseshæmmende egenskaber.

OLIVENOLIE Rig på Omega 3-fedtsyrer, der beskytter mod kræft. Forskning på bl.a. Rigshospitalet viser, at hvis man indtager 25 ml olivenolie om dagen, kan det forebygge kræft hos ikke-rygere i samme omfang, som et rygestop kan hos rygere. I studier af aggresive brystkræftceller har det vist sig at hæmme det gen, der stimulererer disse kræftceller. Kan også modvirke tyktarmskræft. Indtages daglig.

OST De mange mælkesyrebakterier styrker immunsystemet og vurderes at have en vis kræfthæmmende effekt.

PAPAJA Højt indhold af kostfibre, der bidrager til at sænke kolesterol-niveauet og forebygge tyktarmskræft ved at binde sig til kræftforebyggende giftstoffer.

PAPRIKA Særlig rig på vitamin C. De mange carotonoider virker cellebeskyttende.

PARANØD En af de bedste kilder til selen, der styrker immunforsvaret og forebygger kræft.

PASTINAK Sikrer rigeligt med folinsyrer, der har betydning for celledelingen.

PEBERROD Med dens store indhold af bl.a. sennepsolie og C-vitamin vurderes den at have en vis kræftforebyggende effekt.

PISTACIENØD Med sit indhold af selen beskyttende virkning over for lunge-, mave- og prostatakræft.

RADISE Rig på bl.a. vitamin C og magnesium. Ser i dyreforsøg ud til at have en vis forebyggende effekt på tarm- og blærekræft.

RAPSOLIE Indeholder den vigtige alpha-linolensyre. Hæmmer bl.a. betændelser.

ROSENKÅL En af de bedste kilder til glucosinolat, som hjælper kroppen med at danne kræftforebyggende enzymer. Modvirker leverkræft.

RUCOLA Højt indhold af betakaroten og rig på stoffet sulforafan, der har vist sig at have stærkt kræfthæmmende egenskaber.

RUG/FULDKORN Indeholder arabinoxylan og væksthormonet lignan, der forebygger kræft især i tyktarmen. Spis groft rugbrød hver dag.

RÆDDIKE Sikrer dagsbehovet for vitamin C. Aktiverer de celler, som modvirker især tarm- og blærekræft.

RØDBEDE Højt jernindhold. Ideholder også en del mangan, der er nødvendigt for dannelsen af interferon - et stærkt kræftbekæmpende stof. Den røde farve skyldes farvestoffet betanin, som også modvirker kræft.

RØDKÅL Rig på såkaldte anthocyaner, der modvirker de frie radikaler. Spis det gerne råt.

SALVIE God antibakteriel og slimhæmmende virkning. Mod bl.a. ondt i halsen og oppustethed. Men skal også at have en vis kræftbeskyttende virkning.

SARDINER Rig på omega-3-fedtsyrer, det vigtige sporelement jod, selen og zink.

SAVOYKÅL Rig på bl. a. betakaroten, som kroppen omsætter til det kræftforebyggende A-vitamin. Indeholder også gluccosinolater med stærke enzymer, som også kan modvirke kræft. Kan bl.a. svitses i wok.

SELLERI Rig på mineraler og sporstoffer og vitaminer. Modvirker kræftfremkaldende stoffer i bl.a. grillet og røget kød.

SENNEPSFRØ Indeholder zink, jern og kraftfulde flygtige olier, som stimulerer kredsløbet. Bidrager til at rense kroppen for giftstoffer og har en vis kræftforebyggende effekt

SESAMFRØ Rige på bl.a. zink, E- og B-vitamin og også fyldt med omega-6-fedtsyrer.

SILD Spækket med omega-3, der har en vis kræfthæmmende effekt.

SOJABØNNE Kan med sit store indhold af isoflavoner modvirke hormonrelaterede sygdomme som bryst- og prostatakræft. Såkaldte protease-inhibitatorer kan også beskytte mod kræft.

SOLBÆR En håndfuld indeholder 35 mg vitamin C. Stor antioxidativ virkning. Beskytter kroppen mod de skadelige frie radikaler.

SOLSIKKEFRØ Rig på mineraler og E-vitamin, der sikrer sundt hud- og cellevæv.

SPINAT Forebygger lunge-, bryst- og livmoderhalskræft i kraft af sit høje vitamin-indhold og sine mange karotenoider, som kroppen omdanner til A-vitamin. Spis så ofte som muligt.

SQUASH Sammen med cellebeskyttende carotinoider indeholder de selen og folinsyre, der kan nedsætte risikoen for prostata-, mave-, tarm- og lungekræft.

SYLTEDE AGURKER Mælkesyrebakterier styrker immunsystemet og har en vis kræftbeskyttende effekt.

TIMIAN Højt indhold af den antiseptiske olie thymol, der modvirker infektioner, lindrer astma og sandsynligvis hæmmer kræft.

TOMAT Fyldt med C-vitamin, som styrker immunforsvaret og hæmmer virus. Også spækket med lycopin, der hjælper med til at forebygge kræft, navnlig prostatakræft. 48.000 mænd, der spiste ti portioner tomater om ugen, mindskede i forsøg risikoen for prostatakræft med 35 pct.

TUNFISK Rig på essentielle fedtsyrer, der bidrager til at forebygge både kræft, hjertesygdom og depression.

VALNØD Indeholder det kræfthæmmende stof ellagsyre. I en række dyreforsøg har det vist sig, at nødderne i betydelig grad kan hæmme udviklingen af tarm- og bugspytkirtelkræft.

VALNØDDEOLIE (se valnød).

VINBLADE Det høje indhold af flavonoider (betændelseshæmmende stoffer) understøtter kroppkan ens kamp mod de såkaldte frie radikaler.

VINDRUER Stoffet resveratrol har beskyttende virkning mod prostata-, bryst-, lunge- og leverkræft. Et glas vin om dagen mærkbart mindske risikoen for lungekræft, viser spansk forsøg.

YOGHURT Mælkesyrebakterierne aktiverer immunsystemet og modvirker sandsynligvis kræft i fordøjelseskanalen.ÆBLE Kroppens effektive 'rensemiddel'. Indeholder antioxidanten flavonoid og kostfiberen pektin, der er godt for blodsukkeret og forebygger bl.a. kræft. Spis et om dagen.

ÆRTER Stoffet chlorophylin binder skadelige stoffer i kroppen og har en vis beskyttende virkning på tarmkræft.



Kilde: JV.dk

Ingen kommentarer: