onsdag den 13. april 2011

Samme dag næste år



David Nichollos: Samme dag næste år
Efter at have læst utrolig mange biografier og krimier, er det helt befriende at læse en “almindelig” roman.
Bogen kan klart anbefales og googler man bogens titel og forfatter kan jeg se, at jeg ikke er den eneste.
Begyndelsen er en klassiker: Dreng møder pige. Dexter og Emma vågner op hjemme i hendes studenterhybel. Det er morgenen efter afslutningsfesten for deres korte universitetsuddannelser. De har klaret eksamen. De er i begyndelsen af 20’erne. De er ikke kærester og regner dybest set ikke med at se hinanden igen. Verden ligger helt åben. Emma vil forandre den, altså verden. Dexter vil ikke ændre noget som helst ved verden. Han vil bare rejse rundt i den – Frankrig, Kina, Indien og hvad han ellers kan nå, og bagefter vil han være rig og berømt.
20 år på 20 dage
Herfra sender forfatteren David Nicholls sine hovedpersoner ud i livet, men han slipper dem ikke. I sin roman ’Samme dag næste år’ følger han Emma og Dexter på netop denne dag, 15. juli, i de følgende 20 år, og Nicholls gør det på en måde, som har fået både læsere og kritikere til at læse bogen med skiftevis et smil på læben, irritation og blanke øjne.
Det kan være svært at give et præcist billede af handlingen, uden at man ødelægger bogens slutning, men Emma og Dexter holder kontakt med hinanden gennem alle årene. Hun har som servitrice det ene umulige job efter det andet, inden hun bryder igennem som børnebogsforfatter. Altid alene.
Han nedlægger alt med bryster, prøver også at få en slags familie, og professionelt rammer han lige ind i tv-verdenens centrifuge, stiger til vejrs som en raket pumpet op af adrenalin, sprut og stoffer, inden han rammer bunden med et hult drøn.
Kilde: Carsten Andersen politiken.dk
Bogen udkommer som film i 2011. Instruktør Lone Scherfig

Ingen kommentarer: